Dlouhou dobu mám v hlavě článek, v němž bych otevřel dveře do své kuchyně a ukázal všem, jakým způsobem jsem tvořil gamebook Zázračná kněžka, potažmo celou sérii Gabriel Knox Gamebook (GKG). Toto téma je však tak obsáhlé, že zřejmě bude nejlepší jej nadávkovat postupně.
Tento článek tedy bude jen jakýsi úvod do tématiky, kterou jsem řešil, když se mi v hlavě rozzářila idea „napiš gamebook, bude to cool“.

Sága nebo solitér?

Když jsem tehdy v roce 2014 analyzoval situaci gamebooků, uvědomil jsem si, že tento žánr se v podstatě dělí na tři (pro mě) atraktivní skupiny. Samozřejmě, gamebooků je celá řada, ale moje tendence jsou značně specifické. Mám rád výpravnou fantasy, systém meče & magie, nádherná města a nespoutanou divočinu. Bylo jasné, že pokud něco napíšu, musí to být něco takového.

Jako první a zdánlivě nejjednodušší možnost je napsat jednu knihu s uzavřeným příběhem. Aby to však mělo nějakou solidní hodnotu, nemůže to být gamebook o rozsahu jednoho dílu Lone Wolfa (LW) nebo Fighting Fantasy (FF). To je prostě příliš krátké, čtenář knihu přečte za dvě hodiny a je po všem. Ne – pokud by mělo být mým cílem napsání jediného výtisku, musí to být něco „monstrózního“. Abyste věděli, o čem mluvím, mrkněte například na připravovaný gamebook s názvem Rytíř temného slunce. Nakladatelství Mytago se rozhodlo jej přeložit do češtiny a popravdě už se na knihu velmi těším.

 

Druhá možnost je pak napsání gamebookové ságy. Tohle všichni moc dobře známe, v ČR jsem byl doslova odkojen na příbězích LW a FF. Zatímco LW sází na pokračování masivního příběhu s rozvojem hlavního charakteru, FF zabírá ohromné spektrum herních prostředí a žánrů, a knihy chrlilo ve své době jako na běžícím pásu. Tématicky je mi mnohem bližší série LW, a byla také hlavní inspirací na mé cestě při tvorbě vlastního gamebooku. Proto ani není divu, že série GKG se ve své podstatě tolik podobá LW. Samozřejmě jenom v principu – herní mechaniky jsou úplně jiné (viz jeden z předchozích článků).

Třetí možnost, kterou jsem si nechal až na konec, je tzv. Openworld gamebook. Tohle mě napadlo, když jsem hrál TES V: Skyrim anebo Witcher 3: Wild Hunt. Udělat gamebook, kde si hráč může dělat opravdu, co chce. Je to vůbec možné?

Ano, je. Existuje série gamebooků pod názvem Fabled Lands, kterou napsal v letech 1995 - 1996 jistý Dave Morris. Jedná se o kompletní fantasy svět, jímž je možno svévolně cestovat, jak se hráči zlíbí, plnit úkoly, obchodovat, kupovat lodě, domy, budovat majetek.

Moc pěkný koncept, který má však několik much:
Z původních 12 svazků jich vyšlo jen 6, a pak bylo vydávání zastaveno (a netuším, zda knihy byly nebo nebyly napsány). Tím pádem není možné se do některých částí světa dostat, což však není žádná tragédie. Mnohem horší je velmi jednoduchý text s až přehnaným důrazem na technické parametry, aby systém fungoval. Prostředí tak postrádá atmosféru, navíc v něm není ukotven žádný hlavní příběh. Většina „úkolů“ jsou ve stylu „jdi tam a tam, a přines mi tento předmět“, což v konečném důsledku znamená pak uspění v hodu na nějaký atribut.
Jak už jsem řekl dříve, moc hezký koncept, ale v tomto provedení začne rychle nudit (alespoň tedy mě). Věřím ale tomu, že série Fabled Lands si svou cestu našla, neboť v roce 2010 se dostala znovu do tisku a dnes se dá bez problémů koupit.

Suma sumárum

Abych to nějak shrnul, více méně nyní kráčím ve šlépějích LW, protože to je prostě srdcovka, ale s výhledem do budoucna (až bude série GKG hotová) mě jednoznačně láká vytvoření otevřeného světa s „neomezenými“ možnostmi. Herní mechaniky na to jsou, jde jenom o to, dobře celý koncept uchopit.
Příště už popíšu konkrétní prvky, jež jsou nezbytné pro vytvoření / napsání gamebooku a také nějaké postupy.


 
 
 

Kontakt

Email: info@gabriel-knox-gamebook.eu

tel: +420 737 977 905